Zdrowe drugie śniadanie Pierwszoklasistów
W ostatnim tygodniu pierwszoklasiści zdobywali wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Uczniowie dowiedzieli się, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o
niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe. W ramach wykorzystania w praktyce zdobytej wiedzy uczniowie przynieśli do szkoły wszystko to, co niezbędne, aby przygotować zdrowe kanapki – świeże warzywa, masło, sery, wędliny, ciemne pieczywo –
żadne zdrowe produkty nie były im obce! Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie dzieci przygotowały kolorowe kanapki, które wspólnie spożywane wyjątkowo wszystkim smakowały. Samodzielnie przygotowywany posiłek to była świetna zabawa, dzięki której pierwszoklasiści uczyli się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie.
Poniżej GALERIA ZDJĘĆ: „Zdrowe drugie śniadanie Pierwszoklasistów 2025”:
Agnieszka Górni
wychowawca klasy I