W naszej szkole dbamy o właściwe odżywianie się uczniów podczas zorganizowanych przerw na drugie śniadanie oraz podczas przerwy obiadowej w szkolnej stołówce. Drugie śniadanie w naszej szkole odbywa się podczas wyznaczonej 15 – minutowej przerwy śniadaniowej. Młodsze dzieci jedzą je ze swoim wychowawcą lub innym nauczycielem. Czas ten przeznaczony jest na realizację programów „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Obiady w naszej szkolnej stołówce spożywane są przez uczniów będących pod opieką dyżurujących nauczycieli. Każda klasa ma swój czas i miejsce, by spokojnie i kulturalnie zjeść ciepły, dobrze zbilansowany oraz smaczny posiłek, przygotowany przez panią kucharkę. Wspólne spożywanie drugiego śniadania, połączone jest z degustacją owoców i warzyw oraz ich przetworów.
Celem tego przedsięwzięcia jest zwiększenie świadomości uczniów na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.
Mariola Mamala