Warsztaty kulinarne
„Zdrowo żyjemy, bo wiemy co jemy.”
Warsztaty kulinarne dla dzieci były wyjątkową okazją do odkrywania nowych smaków, poznawania zapachów i eksperymentowania z naturalnymi składnikami używanymi na co dzień w kuchni. Uczniowie klasy pierwszej i drugiej sami przygotowali swoje pierwsze własnoręcznie zrobione dania. Wykonali kolorowe kanapki, sałatki owocowe i desery z owocami. Na zajęciach wykorzystano film edukacyjny „Ekipa Chrumasa gotuje” (Jesień – Zima), z którego można było się dowiedzieć skąd pochodzą produkty spożywcze. W kulinarną podróż zabrał nas kucharz Grzegorz Łapanowski.
Mali kucharze uczyli się:
- jakie nawyki, w jaki sposób wpływają na nasze zdrowie;
- o tym, że rozpoczynając pracę z żywnością należy umyć ręce, w kuchni należy zachować bezpieczeństwo, szczególnie jeśli używamy ostrych narzędzi, że należy utrzymywać w porządku i czystości swoje stanowisko pracy a po skończeniu trzeba po sobie posprzątać;
- że warto odkrywać nowe smaki, próbować nowych rzeczy, nawet jeśli być może dziwnie wyglądają ;
- że przygotowywanie jedzenia może być twórczą, wspaniałą i smaczną zabawą.
Dzieci z radością i wielkim zaangażowaniem pracowały w grupach przygotowując posiłki. Wszystkie dania były zdrowe, kolorowe, estetyczne i ładnie podane. Na zakończenie warsztatów wszyscy z ogromnym apetytem degustowali przygotowane smakołyki. Zajęcia kulinarne to nie tyko ogromna frajda i radość, ale również nauka. Wspólne przygotowywanie posiłków w naszej szkole, to także doskonała integracja wszystkich uczestników zajęć.
Mariola Mamala