Wiosenne kanapki
Promując zdrowy styl życia uświadamiamy uczniom, jak ważne jest spożywanie śniadania, aby zapewnić nam energię przez cały dzień. Z tego powodu drugoklasiści przynieśli zdrowe i pożywne produkty, m.in. pieczywo, szynkę, ser, jajka, ogórki, pomidory, sałatę, paprykę, szczypiorek, rzodkiewkę, aby samodzielnie przygotować sobie drugie śniadanie. Wspólnie zadbaliśmy o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed wykonywaniem kanapek oraz odpowiednie przygotowanie produktów. Uczniowie wykazali się bogatą wyobraźnią. Z wielkim zaangażowaniem komponowali swoje pyszne kanapki przyozdabiając je zdrowymi warzywami i innymi dodatkami.
Tym samym udowodnili, że drugie śniadanie wcale nie musi być nudne!
Poniżej GALERIA ZDJĘĆ: „Wiosenne kanapki”
Agnieszka Górni
wychowawca klasy II
Kolorowy świat warzyw i owoców oraz mleka
Uczniowie klasy I od września do maja mieli okazję spróbować różnych rodzajów warzyw, owoców i produktów mlecznych, dostarczanych w ramach Programu dla szkół. Uczyli się podziału owoców i warzyw na grupy kolorystyczne, rozmawiali o ważnych dla organizmu witaminach znajdujących się w tych produktach, a co najważniejsze mogli skosztować czy dany owoc, warzywo lub produkt mleczny im smakuje. W ramach utrwalenia wiedzy kolorowali kolorowanki oraz wybrali Mistrza Witamin – owoc lub warzywo, które zawiera najwięcej witamin. Najwięcej głosów zdobyło jabłko, które też królowało wśród najchętniej spożywanych owoców.
Poniżej GALERIA ZDJĘĆ: „Kolorowy świat warzyw i owoców oraz mleka”
Natalia Ciołkiewicz
wychowawca klasy I
SMACZNE I ZDROWE KOKTAJLE OWOCOWE!
Koktajle to zdrowe urozmaicenie codziennej diety i doskonały sposób na smaczny posiłek. Każdy z nas powinien spożywać dziennie pięć porcji warzyw i owoców lub soku. Aby urozmaicić sobie codzienną dietę i przy okazji dostarczyć organizmowi porządną dawkę energii, witamin, minerałów i błonnika, można też przyrządzić koktajl.
Wykorzystując otrzymane w ramach Programu dla szkół kefiry oraz przynosząc ulubione owoce uczniowie z klasy 2 przyrządzali smaczne koktajle, które spożywali podczas zajęć.
Przed wykonaniem zdrowego posiłku wśród dzieci została przeprowadzona pogadanka na temat zalet spożywania owoców w różnej postaci, a także podstawowych zasad higieny – myciu rąk i owoców przed jedzeniem.
Poniżej GALERIA ZDJĘĆ: „SMACZNE I ZDROWE KOKTAJLE OWOCOWE!”
Agnieszka Górni