Uczniowie klas I – III, rodzice i nauczyciele uczestniczyli w szkolnych warsztatach kulinarnych „ Zdrowe i smaczne kanapki.” Wspólnie przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa, które należy przestrzegać przy krojeniu nożem oraz zasady higieny podczas działań kulinarnych. Dzieci dowiedziały się, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym. Zostały zapoznane z piętrami piramidy zdrowia oraz rolą witamin w życiu każdego człowieka. Do wykonania kanapek uczniowie wykorzystali pieczywo wieloziarniste i razowe. Dodatki do kanapek były różnorodne, między innymi liście sałaty, pomidorki koktajlowe, ogórki, papryka, rzodkiewka, marchewka, szczypiorek, serek biały, ser żółty, gotowane jajka, szyneczka i masło. Można śmiało powiedzieć, że dzieci zadanie wykonały doskonale. Kanapki były nie tylko smaczne, zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Wszystkim bardzo smakowały, a do degustacji włączyli się także rodzice i nauczyciele. Robienie kanapek było też okazją do kształtowania odpowiednich nawyków żywieniowych, rozwijania kreatywności, wyobraźni oraz dbałości o higienę podczas sporządzania posiłków na co dzień. Warsztaty kulinarne w naszej szkole to doskonała zabawa oraz możliwość integracji dla wszystkich uczestników.
Dziękujemy państwu Teresie i Pawłowi Trybusom za wspaniałe, pyszne i kolorowe warzywa oraz owoce, które stanowiły niezbędny dodatek w naszych działaniach kulinarnych.
Mariola Mamala