„O rzodkiewce będzie mowa, bo pyszna jest i zdrowa.”
Zapamiętaj dokładnie. Niech ta wiadomość
Twymi myślami zawładnie.
Owoce i warzywa to samo zdrowie.
Jeśli o tym nie wiesz,
To się wkrótce dowiesz.
Gdy chcesz być rześki, piękny i młody,
Odżywiaj się tym , co masz od przyrody.
Sztuczne rzeczy życie ci popsują,
A naturalne – życie budują.
27 .04. 2017 roku w ramach działań związanych z promocją zdrowia w naszej szkole,uczniowie klasy VI zorganizowali Dzień Rzodkiewki.
Każdy uczeń otrzymał odznakę rzodkiewki. Na przerwach można było poczęstować się minikanapkami z tym warzywem , które uczniowie sami przygotowali. Chętnych do skosztowania nie brakowało.
Na apelu szóstoklasiści przedstawili ciekawostki na temat rzodkiewki , historię jej pojawienia się w Europie.
Były też zagadki na temat warzyw. Nagrodą za odgadnięcie były oczywiście rzodkiewki! Wszyscy chętnie je chrupali i ich ostry smak zachwalali .
8 korzyści jedzenia rzodkiewek!
Rzodkiewka to prawdziwa wielowitaminowa pigułka. Zobacz, jak wielki wpływ maja na twój organizm!
- Rzodkiewki na mocne serce
Rzodkiewka ma błonnik, który utrudnia przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków, zmniejszając w ten sposób jego poziom we krwi. Dzięki zawartości potasu może pomagać w obniżeniu ciśnienia. Dlatego 3-4 rzodkiewki powinny chrupać codziennie osoby zagrożone chorobami układu krążenia: nadciśnieniowcy oraz osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
- Na lepszą odporność
Dodatek rzodkiewek do pasty z białego sera czy tuńczyka zapewnia nam na śniadanie solidną dawkę witamin (zwłaszcza C, B1, B2 i beta-karotenu) a także składników mineralnych, które wzmacniają organizm i podnoszą odporność. To także idealny posiłek przed egzaminem (poprawia koncentrację).
- Rzodkiewkowy detoks
Chłodnik, oczywiście z rzodkiewką, to jedno ze sztandarowych dań na diecie oczyszczającej.
- Dla niejadka
Rzodkiewkowe różyczki, grzybki czy myszki kuszą nie tylko wyglądem. Ich wyrazisty smak poprawia apetyt, a witaminy i składniki mineralne są cennym uzupełnieniem diety dzieci, które nie lubią warzyw.
- Lepsze trawienie
Ostry w smaku, biały miąższ rzodkiewki to doskonały dodatek do wędlin i mięs. Wspomaga trawienie tłustych dań, przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiegając niestrawności i zaparciom. Uważa się, że małe bulwy mogą też łagodzić objawy zgagi.
- Piękne włosy
Rzodkiewka to ważny składnik surówek piękności. Zawiera dużo siarki, która zmniejsza wypadanie włosów i pobudza ich wzrost. Zapobiega też nadprodukcji sebum, czyli przetłuszczaniu się włosów.
- Stop anemii
Sałatki z rzodkiewką to idealne dania dla wegetarian i kobiet w ciąży. Zawierają kwas foliowy i wyróżniają się unikalną kompozycją żelaza, miedzi i manganu. Substancje te korzystnie wpływają na procesy krwiotwórcze, zapobiegając anemii.
- Na odchudzanie
Rzodkiewka to świetna przekąska w dietach odchudzających: cały pęczek ma zaledwie 21 kcal, za to sporo błonnika, który wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na długo. Hamująco na apetyt działają też olejki eteryczne decydujące o ostrym smaku warzywa.
Agata Florek